Kaj pravi tisk


"... najboljša plošča slovenskega vokalnega jazza nasploh in ena redkih, ki se lahko brez sramu kosajo s podobnimi projekti v Evropi ali Ameriki ... Nevidni orkester je poln lepote, ki bi se morala dotakniti vseh. Poln je besedne, zvočne in interpretativne elegance, za katero se v tem ubogem času vse bolj zdi, da je postala stvar preteklosti, razkošje, ki si ga ne moremo ali ne znamo več privoščiti. Mia Žnidarič vam ga ponuja odprtih rok. Nikar ga ne zamudite! ... Da je Mia Žnidarič najboljša slovenska jazzovska vokalistka, je pravzaprav že dolgo znano ... s svojim mehkim, gibkim in čustveno bogatim glasom ... Z Nevidnim orkestrom, razkošno in lepo opremljeno ploščo je svojo predanost in odločnost skupaj z odlično vokalno in interpretativno kakovostjo, pa tudi z občutkom za izbiro pravih sodelavcev znova dokazala na zares najvišji ravni."
-Jure Potokar, Polet

"Mia Žnidarič s svojo preprosto, otroško enostavnostjo zmaga!"
-Mojmir Sepe

"... na žlahtno izročilo vokalnega jazza navezano petje...Plošča prinaša izjemno zlitje glasbe, poezije, petja, zagnanega ustvarjanja in predanosti."
Rasto Božič, park-on.net

Poznamo pa tudi izvajalce in izvajalke, ki jim svojevrstno avtorstvo skladb pripisujemo že zaradi glasu, brez katerega nekatere skladbe ne bi doživele tolikšne priljubljenosti in prepoznavnosti. Pri njih se vprašanje, kdo je pa ta komad sploh napisal, pogosto niti ne porodi. Ena takih je tudi jazz pevka Mia Žnidarič."
Maja Pertič, Primorske novice

"Ob poslušanju dvanajstih skladb smo deležni izvrstnega prepleta treh elementov, ki ustvarjajo edinstveno vzdušje plošče: besedila, glasbe in glasu."
Katja Nared, Na svoji zemlji

"Nad Miino ploščo Nevidni orkester sem prevzet in očaran: besedila Ferija Lainščka, glasba Steva Klinka, ki jo ljubezen do Mie preveva v biti, predvsem pa njen glas."
Anžej Dežan (v časopisu Total tedna)

"… neprecenljivi prispevek k zakladnici slovenskega glasbenega ustvarjanja, vrhunski aranžmajski in produkcijski izdelek."
Sara Köleš, Pomurski vestnik

"Skoraj se ne spomnim, da bi kakšna plošča imela toliko glasbenih kritik s skupnim imenovalcem: izjemna."
Glorija Marinovič, 7 dni

"... cela vrsta izvrstnih domačih in tujih glasbenikov."
Jernej Vene, Val 202

"Petje je sila, ki se izvije iz vibracije duše v spiralo, v vibo ozvezdij, zato je sleherna pesem hvalnica in balada: nekaj si želimo, nekaj nam manjka. O tem pripoveduje nova plošča Mie Žnidarič … V petju Mie Žnidarič slišim krhki, z bolečino noči prebodeni glas Billie Holliday in glas Joni Mitchell, skrhan in drgetav v naročju skrivnostnega lirizma."
- Milan Dekleva

"Mia že vrsto let s svojim prepoznavnim in nezamenljivim glasom postavlja standarde zelo svojstveni interpretaciji. Z besedili Ferija Lainščka se je Mia šansonu približala z jazzovske strani.
- Vita Mavrič (v časopisu Total tedna)

"Ne vem, kaj ima ta punca, ampak vedno me gane. Pela je lepo mirno skladbo, in naenkrat sem imela solzne oči."
Vesna Zornik, siol.net

"Težko bi si predstavljali slovenskega izvajalca, ki bi bil uspešnejši pri zapeljevanju v jazz kot Mia Žnidarič."
Andrej Predin, Slovenske novice

"To je bil večer čustvenega jazza v vrhunski interpretaciji pevke, ki se ne trudi biti pevka jazza, ker to preprosto je."
Zdenko Matoz, Delo

"Mia nam je pričarala toplino, ob pesmih smo občutili njeno notranjo ubranost."
Irena Levičar, Indirekt

"Mia Žnidarič velja za veteranko slovenske jazz glasbe, kar je dokazala tudi z zadnjim albumom Nevidni orkester, ki zveni kot da bi bil posnet v živo v intimnem prostoru kakšnega jazz kluba."
Izak Košir, Žurnal24

"Najvidnejša jazzovska vokalistka v Sloveniji ..."
MMC RTV Slovenija

"Kako to, da zapusti plošča kot celota tako svetel vtis? Zato, ker jo preveva močna notranja skladnost. V njej ničesar ne manjka, predvsem pa, in to je še bolj pomembno, ničesar ni odveč. Zasluge za to imajo seveda vsi (kajti jazz je vedno hipnotični obred sozvenenja, nepredvidljivo vznikanje nezavednega). Posebej moram omeniti pesnika Ferija Lainščka, ki je mojster vzdušij in zna v nekaj verzih izrisati kompleksne zgodbe. Steve Klink je skladatelj, aranžer in pianist, poklican za uglasbitev Lainščkove poezije. V svojem ustvarjanju združuje čutno in duhovno podstat, iz katere je jazz nastal in s katero še vedno pomlaja svet, zamah swinga in zamaknjenost spirituala, veselje do igranja, ki ga poznamo iz jazzovskih klubov, in otožnost bluesa. Kar pa se tiče Mie: zdi se mi, da je na plošči z otroško zvedavostjo izpričala modrost zrele ženske. Njen glas se ni – in se najbrž sploh nikdar ne bo – postaral, ker Mia koprni po tem, da bi bila telo pesmi, pesem-reka, dozorela je v tehniki petja, obvladanosti glasu (natančna intonacija ji je bila darovana), v dojemanju interpretacije: malo je več, bistveno se vedno izpoje neposredno, brez mašil, pomagal in zunanjega blišča."
Milan Dekleva

"Veliko stvari se me dotakne. Včasih se mi zazdi, da sem kot goba, ki vpije vsak atom glasbe. Pred kratkim sem bila na primer na koncertu Mie Žnidarič v festivalni dvorani. Ne vem, kaj ima ta punca, ampak vedno me gane. Pela je lepo mirno skladbo, in naenkrat sem imela solzne oči. Feri Lainšček ji je napisal odlična besedila in Steve Klink je naredil krasno muziko."
Vesna Zornik (Katalena)

"Album je aranžmajska in produkcijska mojstrovina ... Težko bi si predstavljali slovenskega izvajalca, ki bi bil uspešnejši pri zapeljevanju v jazz kot Mia Žnidarič. Njen novi album Nevidni orkester, ki je nedavno izšel pri založbi Sanje, počne prav to. Nevsiljivo se spogleduje in mehko drsi. Vsi morebitni robovi so pobrušeni ali zavarovani z blazino. Glasbo bi najbolje ujeli v oznako družinski jazz, saj po vsebini in značaju ogovarja vse generacije, istočasno pa ostaja znotraj klasične jazz forme. Tisti, ki pričakujete virtuozne sprehode v prosto, boste zadoščenje morali poiskati v Miini vokalni sledi, ki mestoma nepredvidljivo zavija, včasih pa gre prav nesramno po sredini. To ji omogočajo besedila Ferija Lainščka in kompozicije Steva Klinka."
Andrej Predin, Slovenske novice

"Pravkar sem zaključil s predstavitvijo vaše nove glasbene izdaje: Mia Žnidarič: Nevidni orkester, besedo sem pospremil s skladbami: Nevidni orkester, Begunka sem, ki ne beži, Pesem namesto zlatnika, Kam pojde ljubezen in Skriti ljubimci, res odlična stvaritev, ki ti enostavno zleze v podzavest in pomiri duha."
Ksimeroni Vrbetič, Radio Nova Ajdovščina

"Najvidnejša jazzovska vokalistka v Sloveniji nam tokrat podarja album, ki bo naše domove napolnil z razpoloženjem, značilnim za jazzovske klube ... Mia Žnidarič in Steve Klink sta že dolga leta eden najbolj plodnih ustvarjalnih tandemov v slovenskem jazzu."
MMC RTV Slovenija

"Poznamo pa tudi izvajalce in izvajalke, ki jim svojevrstno avtorstvo skladb pripisujemo že zaradi glasu, brez katerega nekatere skladbe ne bi doživele tolikšne priljubljenosti in prepoznavnosti. Pri njih se vprašanje, kdo je pa ta komad sploh napisal, pogosto niti ne porodi. Ena takih je tudi jazz pevka Mia Žnidarič."
Maja Pertič, Primorske novice "Ganljiv jazz za najbližje ... Glasba na albumu prepleta različne sloge, v katerih je Steve vpel Miin glas v swing (Pesem namesto zlatnika), blues (Z očetom), bossa novo (Begunka sem, ki ne beži) in balado (Skriti ljubimci). Tako lične plošče vokalnega jazza že dolgo nismo imeli."
Zdenko Matoz, Delo

"Projekt, ki ga s Stevom pripravljata na nove verze Ferija Lainščka, bo zagotovo razveselil tako privržence njenega jazzovskega petja kot ljubitelje njenih folk sanjarij, kakršnih smo bili deležni na Pobarvanki."
Boštjan Malus

"Mia Žnidarič je v Festivalni dvorani predstavila svoj novi album Nevidni orkester, ki je izšel pri založbi Sanje. V prijetnem klubskem vzdušju smo prisluhnili odlični jazzovski vokalistki in vrhunskim glasbenikom ... Mia nam je pričarala toplino, ob pesmih smo občutili njeno notranjo ubranost."
Irena Levičar, Indirekt

"Neviden, a dobro slišen ... Album, posnet po pesmih prekmurskega romantika Ferija Lainščka, je bil posnet v različnih studiih, seveda pa je pesmi uglasbil Miin najdražji, Steve Klink. Prvi predstavitvi odličnega albuma smo prisluhnili sredi prejšnjega tedna v Festivalni dvorani v Ljubljani. Nas je prepričal."
Helena Odlak, Nova

"Festivalna dvorana je prejšnji torek dihala s poezijo Ferija Lainščka. V prazničen ambient nas je zvabil orkester, ki so ga sestavljali Tadej Tomšič, David Jarh, Primož Grašič, Emil Spruk, Milan Nikolič, Marcus Rieck in Steve Klink ... Mia je žarela od ponosa in sreče, prav tako vsi, ki so ji blizu. Marsikdo je rekel, da je pela, kot še nikoli - o željah, o spominih, o krhkih trenutkih samote, sreče, o večnih vprašanjih."
Stop

"Nevidni orkester je Patetico za zrelejše in izbirčnejše poslušalce."
Izak Košir, Žurnal24